Vijf bedrijven doen mee aan project Opmeer.
Er zijn voor bedrijven veel redenen om aan het Koploperproject deel te nemen. Die van verpakkingsbedrijf Nebig is wel heel bijzonder. “Dit initiatief legt vast wat we doen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)”, stelt Ivo Haije. Volgens directeur Lucien Geerts is deze wijze van bedrijfsvoering ‘vanzelfsprekend’. “We doen dit al op allerlei gebieden: omgaan met personeel, verbruik van grondstoffen en inkoop van producten.” Bij Nebig zijn 25 mensen bezig met het leveren van verpakkingsmateriaal aan de industrie. Geerts meent dat kleinere bedrijven meestal al duurzaam handelen. “Wij hebben veel meer een lange-termijnvisie, terwijl grote concerns in de ban van de beurskoersen zijn.” Hij stelt dat de transparantie bij de bedrijfsvoering in een klein bedrijf uiteraard groter is dan bij een multinational. “Als een onderneming op wereldschaal opereert, is het lastig op alles zicht te houden.”
Met zijn deelname hoopt Robert Kuin, eigenaar van Rodako Deuren, juist nog meer aan MVO te doen. “Onze showroom verwarmen we met een pelletkachel, op het dak liggen zonnepanelen en we scheiden het afval. Ik ben benieuwd wat er nog meer op het gebied van duurzaamheid te doen is.”
Dat onontgonnen gebied moet naar voren komen in de inventarisatie van het projectbureau DGMR. De genoemde bedrijven, Appel Beton, John van Duin Tweewielers, Regio Control en de gemeente zelf nemen deel aan het Koplopersproject. Opmeer schreef 131 bedrijven aan en alle vijf aanmelders werden uitverkoren. Hiermee lijkt het of de ondernemerswereld weinig op heeft met duurzaamheid. Wethouder Hendrik Stoker ziet dat anders. “Bedrijven hebben in deze recessie eerder behoefte aan een zwemvest dan dat ze vrije
slag in de oceena gaan zwemmen. Ze zijn meer bezig met de dag van morgen dan plannen voor over een jaar te maken.” Hij stelt dat de gemeente het verantwoord ondernemen via haar duurzaamheidsambitie uitdraagt. “We proberen die gedachte ook in de genen van de bedrijven te krijgen. Daar kunnen zij veel plezier aan beleven. Consumenten zullen daar steeds meer naar vragen.”
Bron: NHD dinsdag 19 september 2013